preskoči na sadržaj

Osnovna škola Sidonije Rubido-Erdödy Gornja Rijeka

Login
Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Anketa
Po završetku školovanja htio/la bih:

PROJEKTI

Sigurno na web 

Zaštita i prava djece 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 9. 2011.

Ukupno: 366499
Ovaj mjesec: 1668
Ovaj tjedan: 202
Danas: 51
INTERNET
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
ODGOVORNIM PONAŠANJEM SPRIJEČITE INTENZIVNO ŠIRENJE KORONAVIRUSA
Autor: Darko Zvonar, 15. 11. 2020.

Dragi učenici, poštovani roditelji!

U privitku prilažemo poveznice na službene stranice Koprivničko-križevačke županije gdje se objavljuju dnevni podaci o epidemiološkoj situaciji, odluke i mjere lokalnog stožera.

https://kckzz.hr/zupanijski-stozer-civilne-zastite-apelira-na-gradane-da-odgovornim-ponasanjem-u-javnom-i-privatnom-okruzenju-doprinesu-sprjecavanju-sirenja-koronavirusa/

https://kckzz.hr/na-podrucju-zupanije-potvrdeno-80-novih-slucajeva-zaraze-koronavirusom-ozdravilo-35-osoba/

Molimo sve roditelje i učenike da u ovoj ozbiljnoj situaciji zbog intenzivnog širenja virusa prate objave stožera, poštuju upute i mjere.  Zbog sve većeg broja zaraženih osoba u populaciji i nepridržavanja mjera očekuje se i povećanje broja zaraženih učenika.

Stoga opet, po tko zna koji put, molimo i upozoravamo roditelje i učenike da vode računa o odgovornom ponašanju sukladno propisanim mjerama.

Na žalost, uočeno je, a u školi i sami učenici potvrđuju da neki roditelji ne potiču učenike na odgovorno ponašanje i ne poštuju osnovne mjere sprečavanja širenja virusa.

Učenicima se ne mjeri temperatura nego se čak i samo „napamet“ upisuje ili se ni ne upisuje. Učenici dolaze u školu bez maski. U školu se šalju učenici koju osjećaju određene zdravstvene poteškoće. Što više, šalju se u školu učenici kad u obiteljima ima članova koji imaju određene simptome zaraznih bolesti ili su bili u okolini u kojoj je bilo zaraženih pa čekaju testiranje. Pogrešno se samostalno tumače simptomi bez obavještavanja liječnika ili javljanja školi te se učenici nakon dan ili dva pošalju u školu itd.

Takav neodgovoran stav i nesavjesno i bezobzirno postupanje i prema sebi i prema drugima stalno otežava ovu ozbiljnu situaciju te brigu i trud svih koji djeluju na suzbijanju epidemije i olakšavanju krize čini uzaludnim.

Zahvaljujemo i pohvaljujemo većinu roditelja koji vrlo savjesno i odgovorno postupaju i brinu o poštivanju epidemioloških mjera te redovno obavještavaju razrednike o situaciji i potrebama prevencije.

Učenicima su u školi podijeljeni letci HZJZ-a, stalno se razglasom ponovno ponavlja i upozorava na potrebu pridržavanja mjera i postupaka pri boravku u školi, a najviše se napominje kako je posebno važno da pri svakoj sumnji da se je bilo u kontaktu ili okolini  zaraženih osoba ili uočenom bilo kojem simptomu zaraznih bolesti kod samih učenika ili članova obitelji UČENICI OSTANU KOD KUĆE te da se to javi u školu i konzultira liječnik. Učenicima će biti opravdan izostanak, a treba nas samo obavijestiti da je dijete preventivno kod kuće.

Napominjali smo da je navedeno važno i u slučaju bilo koje druge zarazne bolesti, a ne samo Covid-19. Ostanak kod kuće u slučaju bilo kojeg simptoma respiratornih bolesti i bolesti probavnog sustava, osipa te u slučaju općeg lošeg osjećanja (slabosti, vrtoglavice, glavobolje) VAŽAN je za sprečavanje širenja bilo koje zarazne bolesti.

Vjerujemo da je svima jasno koliko je važno  ODGOVORNO postupati i ne izlagati sebe i druge riziku prenošenja zaraznih bolesti. Manji broj bolesnih znači manje potreba za liječničkom skrbi u ovo vrijeme vrlo opterećenog zdravstvenog sustava, manje potrebnih lijekova, manje izostanaka i svakako manji rizik od daljnjeg širenja bolesti i težih slučajeva obolijevanja.

Uz navedeno, moramo naglasiti da smo u populaciji učenika  prije pojave koronavirusa imali slučajeve težih obolijevanja od respiratornih bolesti i komplikacije i to kod inače zdravih i fizički jačih učenika, a brojni učenici išli su u školu iako su imali simptome bolesti i uzimali antibiotike.

Stoga je odgovorno postupanje i poštivanje epidemioloških mjera još i važnije u ovo vrijeme kada dolazi do pojava gripe, upala grla i drugih bolesti jer se i one na ovaj način mogu spriječiti i tako pridonijeti da se još više ne oteža cjelokupna epidemiološka situacija, kako je navedeno, s ciljem da je općenito što manje bolesnih, a time i što manje težih i neželjenih posljedica bolesti.

Dragi učenici, poštovani roditelji i ostali članovi obitelji učenika!

U cilju da kroz redovni nastavni rad u školi provedemo nastavak ove školske godine što lakše i bezbrižnije i, kamo sreće, bez ili sa što manje bolesnih, molimo vas da svi zajedno još brižnije i još savjesnije postupamo u cilju sprečavanja i smanjenja rizika širenja kako Covida-19 tako i drugih zaraznih bolesti prema uputama i mjerama HZJZ-a i Stožera civilne zaštite jer tako čuvamo i sebe i druge – čuvamo najveće bogatstvo – ČUVAMO ZDRAVLJE!


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju