2021-05-07 08:54:07

UČENICI 5. – 8. RAZREDA U PONEDJELJAK, 10. 5. 2021. VRAĆAJU SE NA NASTAVU U ŠKOLU

Od ponedjeljka, 10. svibnja 2021. godine svi učenici su na nastavi uživo u školi po B rasporedu.

Prijevoz učenika odvijat će se kako je to ustaljeno tijekom normalnog odvijanja nastave. Polazak autobusa je u 7.10 sati iz Vukšinca i Finčevca. Po učenike u Kostanjevec autobus dolazi u 7.40 nakon dovoza linije iz Popovca, Vukovca, Donje Rijeke.

Odvoz učenika odvijat će se prema starom uhodanom rasporedu u 12.20, 13.10 i 14.00 sati.

Obzirom da se učenici predmetne nastave vraćaju u školu nakon više od mjesec dana potrebno je ponoviti upute i postupke vezane uz sprečavanje širenja bolesti pri dolasku, boravku i odlasku učenika.

Pri dolasku u školu, boravku te odlasku kući i dalje se provode uhodani postupci i mjere vezane uz smanjenje rizika i sprečavanje širenja kako Covid-19 tako i ostalih zaraznih bolesti – mjerenje i zapisivanje temperature prije polaska u školu, pravilno nošenje maski,  dezinfekcija i pranje ruku, držanje razmaka, prozračivanje učionica, izbjegavanje okupljanja i grupiranja pri kretanju zajedničkim prostorima, izbjegavanje momčadskih aktivnosti i sportova.

Učenici borave i rade u svojoj učionici, a izlazi se prema potrebi zbog prozračivanja učionice, odlaska na hranu, izlaska na zrak i razgibavanje ovisno o vremenskim uvjetima, odlaska na WC te na nastavu informatike i TZK koje se održavaju u drugim prostorima. Učenici sjede u učionici prema utvrđenom rasporedu.

Ponovno naglašavamo važnost ostanka učenika kod kuće u slučaju uočenih simptoma zaraznih bolesti kod samih učenika ili članova kućanstva (tjelesna temperatura veća od 37.2, šmrcanje, suhi kašalj, kratki dah, grlobolja, gubitak njuha i okusa, probavne smetnje, bolovi u trbuhu, umor, glavobolja, bolovi u leđima), a pogotovo ako postoji sumnja na kontakt sa Covid pozitivnom osobom ili se čeka testiranje i nalaz testiranja bez obzira radi li se o samom učeniku ili članu kućanstva. Uz to, ne treba napominjati koliko je važno poštivati mjere izolacije odnosno samoizolacije u propisanom roku. Škola će opravdati i dulji izostanak ukoliko je isto potrebno zbog nemogućnosti potpune izolacije od oboljele osobe u kućanstvu.

Sukladno uputama HZJZ-a ponavljamo da ukoliko u kućanstvu nije moguće osigurati potpunu fizičku izolaciju od bolesnog člana kućanstva, učenik treba ostati kod kuće još 10 dana nakon zadnjeg dana bolesti člana (10 +10) te o tom treba obavijestiti razrednika ili školu.

Molimo roditelje da u takvim situacijama budu savjesni, iskreni i realni jer se često u našim domovima i između roditelja i djeteta ne može osigurati potpuna fizička izolacija – zasebna kupaonica, kuhinja, garderoba, ulaz – dakle potpuno bez korištenja zajedničkih prostora i kontakata za vrijeme bolesti. Škola će, bez obzira na stav pojedinih liječnika, opravdati  izostanak ako učenik zbog nemogućnosti potpune izolacije od bolesnog člana kućanstva mora ostati kod kuće dodatnih 10 dana te molimo da roditelji to svakako prihvate i poštuju te kontaktiraju školu prije namjere povratka učenika na redovnu nastavu.

Na žalost, uočeno je da neki roditelji ne uvažavaju ili zaboravljaju upute i preporuke i ne kontaktiraju razrednike ili školu ako je učenik ostao kod kuće ili čak ne prihvaćaju potrebu i važnost preventivnog ostanka učenika kod kuće u slučaju sumnje na bolest bilo kod samog učenika ili kod člana obitelji, a ne poštuju se ni mjere samoizolacije.

Odgovornim ponašanjem u ovih 6 preostalih nastavnih tjedana podržimo i održimo mogućnost odvijanja nastave uživo u školi!

DODATNE NAPOMENE – Učenicima putnicima nije dozvoljen odlazak u prodavaonicu do dolaska autobusa jer je zbog pojačanog prometa, posebno teretnih vozila, kretanje cestom do centra vrlo opasno, a učenici se kolnikom kreću neoprezno i ne pridržavaju se pravila.

U SRIJEDU, 12. 5. 2021. gotovo polovina radnika škole je na organiziranom cijepljenju u Koprivnici. Ukoliko će termin cijepljenja za radnike naše škole biti u prijepodnevnim satima, svi učenici će imati nastavu na daljinu. Ukoliko termin cijepljenja bude u poslijepodnevnim satima nastava će se normalno odvijati u školi.

O navedenom ćemo pravovremeno obavijestiti učenike i roditelje kada dobijemo točan termin cijepljenja.


Osnovna škola Sidonije Rubido-Erdödy Gornja Rijeka